Ποινική δίωξη κατά υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών για παράβαση καθήκοντος στην παράνομη πρόκληση εντάλματος εναντίον του επιχειρηματία.
Μια από τις πιο περίεργες υποθέσεις φορολογικής τρέλας εξελίσσεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια με θύμα τον επιχειρηματία Αγγελο Μεταξά, γόνο της γνωστής οικογένειας που δημιούργησε το ομώνυμο μπράντι οποίος παρότι είναι μόνιμος κάτοικος Γενεύης με την οικογένειά του από το 2002 για τις ελληνικές φορολογικές. είναι άγαμος και διαμένει στο Ψυχικό.
Ο Άγγελος Μεταξάς γιος του Ηλία Μεταξά που μαζί με τον αδελφό του Σπύρο δώρισαν το Καρδιολογικό Νοσοκομείο Μεταξά στον Πειραιά έπεσε θύμα μιας απίστευτης ιστορίας που εκθέτει όχι μόνο τις φορολογικές Αρχές αλλά και την ίδια την Ελλάδα.
Η Εφορία Κατοίκων Εξωτερικού αποφάσισε ότι ο Άγγελος Μεταξάς πρέπει να φορολογηθεί σαν Έλληνας φορολογούμενος κρίνοντας ότι ο επιχειρηματίας είναι άγαμος και άτεκνος κι ότι οι στενοί οικογενειακοί του δεσμοί είναι στην Ελλάδα επειδή οι γονείς του και τα αδέλφια του διαμένουν στη χώρα
Το γεγονός ότι ο επιχειρηματίας προσκόμισε το πιστοποιητικό γάμου του με Βρετανίδα υπήκοο από το 1998 και τα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών του που γεννήθηκαν στο Λονδίνο και τη Γενεύη το 1999 και το 2002 αντίστοιχα τους τίτλους κτήσης του ιδιόκτητου σπιτιού του στη Γενεύη τους ελέγχους των παιδιών του από σχολείο της Γενεύης στο οποίο φοιτούν από το νηπιαγωγείο μέχρι και σήμερα, την άδεια παραμονής του στην Ελβετία της οποίας η διαβάθμιση απαιτεί τουλάχιστον δέκα χρόνια συνεχούς διαμονής στη χώρα και σωρεία άλλων αποδεικτικών στοιχείων όπως οι ιατρικοί φάκελοι όλης της οικογένειας άφησε τους υπαλλήλους της εν λόγω εφορίας παγερά αδιάφορους.
Η απόφαση αυτή ήταν τόσο κραυγαλέα λανθασμένη που αξίζει να αναρωτηθεί κανείς για τα κίνητρα των υπαλλήλων που πήραν την απόφαση αυτή.
Το ψεύδος που κατέληξε σε διεθνές ένταλμα
Δυστυχώς η ιστορία και τα ατοπήματα δεν σταματούν εκεί αλλά σύμφωνα με την Εισαγγελία Εφετών εξελίχθηκαν σε σοβαρά ποινικά αδικήματα.
Όταν οι ελβετικές Αρχές οι οποίες από το 2002 φορολογούν τον Άγγελο Μεταξά δικαίως δια μαρτυρήθηκαν στις ελληνικές Αρχές επειδή η φορολόγηση του Άγγελου Μεταξά ήταν αντίθετη με τη Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας την οποία έχουν υπογράψει οι δύο χώρες αντί για απάντηση κάποιος άγνωστος προς το παρόν υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών τηλεφώνησε στην Εισαγγελία και ψευδώς κατήγγειλε ότι ο Άγγελός Μεταξάς παρέλαβε αυτοπροσώπως κλήσεις της εφορίας στο σπίτι του στο Ψυχικό.
Φαίνεται μάλιστα ότι για να κάνει το ψέμα του πιο πιστευτό ο άγνωστος υπάλληλος είπε στην Εισαγγελία ότι τα παιδιά του επιχειρηματία που σύμφωνα με το σκεπτικό της ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού δεν είχε, φοιτούσαν στο Αρσάκειο και ο ίδιος ήταν έτοιμος να διαφύγει στο εξωτερικό.
Έτσι η Εισαγγελία παραπλανώμενη εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον επιχειρηματία και απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα, παρόλο που ο Άγγελος Μεταξάς βρισκόταν στη μόνιμη κατοικία του στη Γενεύη, Κι αυτό έγινε προτού καν κληθεί κατά τον νόμο να απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή.
Το ένταλμα λόγω του ποσού που η Εφορία Κατοίκων Εξωτερικού του καταλόγισε για τους λογαριασμούς που διατηρούσε στην τράπεζα HSBC στη Γενεύη δηλαδή στον τόπο της μόνιμης κατοικίας του έγινε διεθνές και η απίστευτη περιπέτεια του επιχειρηματία έγινε ένας πραγματικός εφιάλτης εγκλωβίζοντας τον στην Ελβετία και προκαλώντας του τεράστια ηθική και οικονομική ζημιά.
Αυτό φαίνεται ήταν το ευχαριστώ της ελληνικής πολιτείας προς την οικογένεια Μεταξά για τις πολλές ευεργεσίες που η οικογένεια αυτή απλόχερα προσέφερε στη χώρα.
Σε διακανονισμό με τους Ελβετούς
Τελικά ύστερα από πολλές προσπάθειες των ελβετικών Αρχών οι ελληνικές ορθώς δέχτηκαν να ανοίξουν τη Διαδικασία Φιλικού Διακανονισμού που προβλέπεται από τις διακρατικές συμβάσεις .
Το Συμβούλιο Εφετών μετά και την ποινική δίωξη που ασκήθηκε για την παράνομη έκδοση των ενταλμάτων κατά του επιχειρηματία προχώρησε σε άρση των ενταλμάτων προ φυλάκισης.
Τη Διαδικασία Φιλικού Διακανονισμού η ελληνική πλευρά επικαλούμενη σειρά προφάσεων χωρίς καμία νομική βάση και κατά παράβαση της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας αρνούνταν επί σχεδόν τρία χρόνια να τη βάλει μπροστά.
Ομως παρόλο που η Διαδικασία Φιλικού Διακανονισμού άνοιξε επίσημα τον Αύγουστο του 2017 οι ελληνικές Αρχές ακόμα δεν έχουν στείλει τις θέσεις τους στις ελβετικές όπως προβλέπει η Διαδικασία.
Το γιατί επί οκτώ μήνες δεν έχουν σταλεί στις ελβετικές Αρχές οι λόγοι για τους οποίους αποφάσισαν ότι ο Άγγελος Μεταξάς είναι Ελληνας φορολογικός κάτοικος παραμένει άγνωστο.
Το επικρατέστερο όμως σενάριο είναι ότι υπάλληλοι των ελληνικών Αρχών προσπαθούν να καλύψουν τους συναδέλφους τους που πήραν τη λανθασμένη απόφαση φορολόγησης του κ Μεταξά παραβλέποντας ότι η απόφαση αυτή έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ελβετία σε μια περίοδο μάλιστα που η χώρα χρειάζεται τη συνδρομή των ελβετικών Αρχών για την αποκάλυψη μαύρων τραπεζικών λογαριασμών που ίσως κρύβουν όχι μόνο φορολογικά αδικήματα αλλά και πολιτικό χρήμα προερχόμενο από διάφορα σκάνδαλα από τα εξοπλιστικά μέχρι τη Novartis.
Η αξιοπιστία της χώρας
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ελληνικές φορολογικές Αρχές πρέπει να εξαντλούν την αυστηρότητά τους εναντίον αυτών που φοροδιαφεύγουν φυγαδεύοντας μάλιστα τα κλεμμένα στο εξωτερικό.
Όμως το ανελέητο κυνηγητό ενός σοβαρού Έλληνα επιχειρηματία με ιδιαίτερα καλή φήμη διεθνώς που όλοι γνωρίζουν ότι είναι κάτοικος εξωτερικού και του οποίου η επαγγελματική δραστηριότητα ασκήθηκε μόνο στο εξωτερικό βλάπτει την αξιοπιστία της χώρας.
Αν συνεκτιμηθεί δε ότι πρόκειται για μέλος οικογένειας ευεργετών που όχι μόνο δεν πλούτισε από κρατικό χρήμα αλλά δαπάνησε σημαντικό μέρος της περιουσίας της σε κοινωφελείς δράσεις στην Ελλάδα τότε το θέμα αποκτά και ηθικές διαστάσεις.
Έστω και αργά οι ελληνικές φορολογικές Αρχές οφείλουν να διορθώσουν το τραγικό αυτό λάθος και να βάλουν τη δικαιοσύνη και το συμφέρον της χώρας πάνω από την προστασία δημοσίων υπαλλήλων που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους Τέτοια λάθη βλάπτουν ανεπανόρθωτα όχι μόνο αθώους και νομοταγείς επιχειρηματίες αλλά και την εικόνα μας στο εξωτερικό.
Πηγή: ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΜΠΕΗΣ – ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΕΑ