Ποιος είπε πως ο Α.Φ.Μ. αποτελεί φορολογικό απόρρητο;

Τις τελευταίες δυο ημέρες έχει γίνει πολύ συζήτηση σχετικά με το αν και κατά πόσο ο αριθμός φορολογικού μητρώου ΑΦΜ είναι απόρρητος.
Παρακάτω σας παραθέτουμε απόσπασμα υπουργικής απόφασης μαζί με γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους ΝΣΚ αλλά και το άρθρο 85του νόμου 2238/94 από τα οποία προκύπτει μετά βεβαιότητας πως ο αριθμός φορολογικού μητρώου ΑΦΜ, δεν είναι απόρρητο στοιχείο.

ΠΟΛ.1268/25.10.1995
Ο αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) δεν αποτελεί απόρρητο φορολογικό στοιχείο
Κατηγορία: Φορολογία Εισοδήματος
Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 1995
Αρ. Πρωτ.: 1107729/2472/Α0012

1107729/2472/Α0012/ΠΟΛ.1268/25.10.1995
Σχετικά με το παραπάνω θέμα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με την 552/1995 γνωμοδότηση, έκανε δεκτό κατά πλειοψηφία ότι, ο αριθμός φορολογικού μητρώου δεν αποτελεί απόρρητο φορολογικό στοιχείο για τη φορολογούσα αρχή και το ΚΕ.Π.Υ.Ο. και δύναται να δοθεί σε τρίτους με τις ειδικότερες προϋποθέσεις του άρθρου 85 του Ν.2238/1994.
Αριθμός Γνωμοδότησης Νομικού Συμβουλίου του κράτους: 552/6.9.1995
Περίληψη Ερωτήματος: Ερωτάται αν ο αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ), αποτελεί απόρρητο φορολογικό στοιχείο, για το οποίο απαγορεύεται η γνωστοποίησή του σε οποιοδήποτε τρίτο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 69 του Ν.Δ.3323/55.

Ειδικότερον όμως ο ΑΦΜ δεν αποτελεί δημοσιευόμενον εις τους πίνακες προσδιοριστικό στοιχείο των φορολογουμένων κατά την έννοια της παρ. 3 του άρθρου 69 του Ν.Δ.3323/55, δεδομένου ότι ο νόμος με τη φράση «και τα λοιπά στοιχεία αυτών» υπονοεί προδήλως τα κατά την δήλωση προσδιορίζοντα την ταυτότητα του φορολογουμένου στοιχεία ως ταύτα ήσαν κατά τη θέσπιση της διατάξεως νοητά, ήτοι τη διεύθυνση κατοικίας, το επάγγελμα κ.λπ. επί μέρους στοιχεία των και όχι τον ΑΦΜ. Τέλος, το γεγονός ότι ο ΑΦΜ βάσει άλλων διατάξεων είναι αποκαλυπτέος, δυνητικώς ή υποχρεωτικώς, υπό του ιδίου του φορολογουμένου, αφήνει απολύτως άθικτη την ως άνω ειδική απαγορευτική δια τον προϊστάμενο της ΔΟΥ ρύθμιση. Εντεύθεν κατά την γνώμην αυτήν ο ΑΦΜ αποτελεί δια την φορολογούσα αρχή απόρρητο φορολογικό στοιχείο.
Οθεν στο υποβληθέν ερώτημα προσήκει κατά πλειοψηφίαν αρνητική απάντηση.
ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 2238 Κύρωση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Αρθρο 85. Φορολογικό απόρρητο
3.Ο προϊστάμενος της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας συντάσσει κάθε έτος, με βάση τις δηλώσεις που του επιδίδονται, κατάλογο φορολογουμένων, ο οποίος περιέχει το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία, τον τίτλο και τα λοιπά στοιχεία τους, το καθαρό εισόδημα από τις κατηγορίες Δ’ και Ζ’, το συνολικό καθαρό εισόδημα το οποίο υπόκειται σε φορολογία, καθώς και το φόρο που αναλογεί σε αυτό. Ο κατάλογος αυτός καταρτίζεται μέσα σε έξι (6) μήνες από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων και συμπληρώνεται με τα αντίστοιχα στοιχεία της οριστικοποίησης της εγγραφής του υπόχρεου. Τοποθετείται σε πρόσφορη θέση στο κατάστημα της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας και των δήμων ή κοινοτήτων όπου εδρεύει δημόσια οικονομική υπηρεσία, ώστε να μπορεί να λαμβάνει γνώση αυτού οποιοσδήποτε. Επιτρέπεται η έκδοση καταλόγων των φορολογουμένων όλης της χώρας, καθώς και η δημοσίευση τους στις εφημερίδες.

One thought on “Ποιος είπε πως ο Α.Φ.Μ. αποτελεί φορολογικό απόρρητο;

  1. Ο ΤΑΛΟΣ λέει:

    Μα καλα γιατι σας εκπλησει το γεγονος .Αφου οι «ανθρωποι» το εχουν δηλ. απεριφραστα. Δηλ. θα τους κανουμε ΟΛΟΥΣ παρανομους για να μη ξεχωριζουν απο εμας.
    Καλα δεν ξερετε οτι «μαζι τα φαγαμε?»
    Παντως εγω απο το πολυ φαγοποτι «πειναω» ακομα.
    Ε ρε κοιμισμενε λαε και ποτε θα ξυπνησεις ωστε να μιμηθεις τους ΙΑΚΩΒΙΝΟΥΣ της Γαλλικης Επαναστασης!……………………………………..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *