Οδεύει προς κατάργηση το τραπεζικό άβατο της Ελβετίας

Πριν μια ημέρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ με συντριπτική πλειοψηφία, την άρση του τραπεζικού απορρήτου των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς κ.α. στα πιστωτικά ιδρύματα της Ελβετίας, με αποτέλεσμα να δυσχεράνει το έργο όλων όσων αποτελούν επίδοξους «παραπλανητές» των φορολογικών αρχών.

Η ΕΕ και η Ελβετία θα ξεκινήσουν την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των κατοίκων τους, αρχής γενομένης από το 2018.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ανταλλαγή πληροφοριών, δεν θα αφορά μόνο φυσικά πρόσωπα αλλά και εταιρείες και φυσικά όχι μόνο καταθέσεις αλλά και άλλα τραπεζικά προϊόντα όπως παράγωγα, ομόλογα κ.α.

Ουσιαστικά πρόκειται για συνέχιση των πρωτοβουλιών που ξεκίνησαν τον Μάιο του 2015 μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ελβετίας με την περαιτέρω αλλά και ουσιαστικότερη συνεργασία για την πάταξη της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής. Οι πληροφορίες που θα ανταλλάσσουν θα περιλαμβάνουν όχι μόνο το εισόδημα, όπως τόκοι και μερίσματα, αλλά και τα υπόλοιπα λογαριασμών, καθώς και τα έσοδα από την πώληση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.

Μετά από όλες αυτές τις εξελίξεις και την σύναψη συμφωνίας μεταξύ Ελβετίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορεί το Υπουργείο Οικονομικών να εντοπίζει ορθά και χωρίς αμφιβολία τους σχετικούς φορολογούμενους, να διαχειρίζεται και να επιβάλει τη φορολογική νομοθεσία του σε διασυνοριακές καταστάσεις, να αξιολογεί την πιθανότητα διάπραξης φοροδιαφυγής και να αποφεύγει τις περιττές περαιτέρω έρευνες.

Η Ελβετία οφείλει να προσχωρήσει σε αυτή την σχεδόν καθολική απόφαση των ευρωπαίων βουλευτών καθώς από 1η Ιανουαρίου 2017 οδηγούμαστε σε πλήρη απελευθέρωση ανταλλαγής πληροφοριών και σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που θα κάνει το σημερινό καθεστώς της FATCA να φαντάζει  δημοτικό σχολείο.

Και φυσικά το κρισιμότερο: Μέχρι τότε, όλοι θα τακτοποιηθούν…

taxleader.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *