Να και κάτι θετικό στο νομοσχέδιο

Επιτέλους αλλάζει ο τρόπος φορολόγησης ανείσπρακτων ενοικίων και πλέον για ενοίκια που δεν έχουμε εισπράξει δεν θα φορολογούμαστε, ούτε θα είμαστε υποχρεωμένοι να τα εκχωρήσουμε (χαρίσουμε) στο δημόσιο για να μην φορολογηθούμε. Ακόμα και για τα φετινά ενοίκια από 1/1/2015 που δεν θα εισπράξουμε, αρκεί και μόνο η κατάθεση αγωγής για αποβολή ή επιδίκαση μισθωμάτων μέχρι να καταθέσουμε την φορολογική μας δήλωση.

Αιτιολογική έκθεση

Άρθρο 12

Με την προτεινόμενη διάταξη αντιμετωπίζεται με ορθολογικό τρόπο το νομοθετικό κενό που δημιουργήθηκε με την κατάργηση της παραγράφου 4 του άρθρου 39 του ν. 4172/2013, όπως προστέθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 2 του ν. 4328/2015, με την οποία προβλεπόταν η μη φορολόγηση του δικαιούχου ανείσπρακτων εισοδημάτων από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, εφόσον αυτά εκχωρούνταν στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα.

Ειδικότερα, με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται ότι τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας που δεν έχουν εισπραχθεί από τους δικαιούχους, φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, και αποκτώνται από την 1.1.2015 και εξής φορολογούνται στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράττονται, με την προϋπόθεση ότι μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

taxleader.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *