Αφορά εσένα που έβγαλες τα χρήματα σου έξω (ακόμα και χωρίς ίχνη με μετρητά) και νόμιζες πως γλύτωσες

“FATCA” ή όπως αναλυτικά είναι ευρέως γνωστό τo Foreign Account Tax Compliance Act, είναι οι Κανόνες για την Φορολογική Συμμόρφωση που σχεδιάστηκαν από τις φορολογικές αρχές των ΗΠΑ ( Υπηρεσία Εσόδων ή Internal Revenue Service “IRS”), προκειμένου να παταχθεί η φοροδιαφυγή των Αμερικανών προσώπων που διατηρούν λογαριασμούς σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκτός ΗΠΑ.

Ισχύει Από την 1 Ιουλίου 2014 και αφορά όλα τα φυσικά, νομικά πρόσωπα ή οντότητες τα οποία θα χαρακτηρισθούν Αμερικανικά πρόσωπα ή Ξένες εταιρείες Αμερικανικών συμφερόντων (US Persons – US Owned Foreign Entities) σύμφωνα με τη FATCA.

Ειδικότερα : US PERSON θεωρείται μεταξύ άλλων α) κάθε φυσικό πρόσωπο που κατοικεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, ή θεωρείται κάτοικος ΗΠΑ για φορολογικούς σκοπούς , ή είναι κάτοχος της πράσινης κάρτας των ΗΠΑ β) κάθε νομικό πρόσωπο ή οντότητα που έχει την έδρα του ή την εγκατάστασή του στις ΗΠΑ, λειτουργεί σύμφωνα με την αμερικάνική νομοθεσία, έχει Αμερικανική διεύθυνση ή έχει κάποιες επιχειρηματικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ.

US Owned Foreign Entity. Κάθε νομική οντότητα που έχει α) βασικούς μετόχους ή β) άτομα που ασκούν τον έλεγχο ή την διοίκηση της εταιρείας και έχουν χαρακτηριστεί US Persons.

Με τον νόμο που ισχύει καιρό τώρα, υποχρεώνει τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα ( Foreign Financial Institutions “FFI”) να δίνουν πληροφορίες για λογαριασμούς και κινήσεις επενδύσεων πελατών τους που χαρακτηρίζονται ως « Αμερικανικά πρόσωπα» ( φυσικά ή νομικά πρόσωπα) και διατηρούν λογαριασμούς που υπερβαίνουν συνολικά τα 50,000 $ ( δολάρια ΗΠΑ ).

Η ίδια υποχρέωση θα ισχύει και για λογαριασμούς πελατών που λόγω μη ανταπόκρισης στις οχλήσεις του Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος να προσκομίσουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα ή πληροφορίες δεν είναι δυνατή η κατηγοριοποίησή τους ως «Αμερικανικά πρόσωπα» ή όχι . Έτσι κατά FATCA, Εταιρείες και επενδυτές που δεν συμμορφώνονται με την υποχρεώσεις τεκμηρίωσης της φορολογικής τους ταυτότητας θα αντιμετωπίζουν κυρώσεις, και συγκεκριμένα ένα πρόστιμο σε μορφή φόρου παρακράτησης της τάξεως του 30% στα εισοδήματα που έχουν από επενδύσεις στις ΗΠΑ. Δηλαδή όποιος δεν συνεργασθεί θα του κατάσχει το αμερικάνικο υπουργείο οικονομικών 30% από τις καταθέσεις του που θα εντοπίσει να έχει στο εξωτερικό.

Καιρό τώρα οι ελληνικές τράπεζες νομίμως ενεργώντας καθώς εφαρμόζουν διεθνείς συνθήκες που υπέγραψε το ελληνικό δημόσιο, καλούν εκείνους τους πελάτες τους που έχουν οποιοδήποτε στοιχείο που να προκύπτει πως σχετίζονται με το αμερικανικό δημόσιο (για να μην μπερδεύεται ο κόσμος με εκείνους που διαθέτουν αμερικανικό διαβατήριο κατά κύριο λόγο) να προσέλθουν στα υποκαταστήματα και να συμπληρώσουν διάφορα έγγραφα όπως w8-w9. Επίσης 77.000 πιστωτικά και άλλα ιδρύματα σε όλο τον κόσμο! έχουν υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών (και κάθε μήνα προστίθενται και άλλα).

Το παρόν άρθρο συνετάγει για να θυμίσει σε όλους εκείνους που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό με βαλίτσες ή σε εκείνους που δραστηριοποιούνται εμπορικά στο εξωτερικό ή σε εκείνους που θα ξεκινήσουν εμπορικές δραστηριότητες στην αλλοδαπή πως ‟Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον” και δεν θα πω για την ώρα τίποτα άλλο.

 

Γεωρμπαλίδης Ανδρέας

Ειδικός φοροτεχνικός σύμβουλος

   Αντιπρόεδρος (Σ.Ο.Λ.Π)

   Συλλόγου οικονομολόγων λογιστών Πειραιά

   Μέλος Π.Ε.Φ.Ε.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *