Αποφυλακίζονται οι οφειλέτες δημοσίου

Μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού , στέκομαι ως φοροτεχνικός σε ένα τραγικό αντιαναπτυξιακό επαίσχυντο μέτρο , αυτό της προσωποκράτησης για χρέη στο δημόσιο.

Η κατ´εμέ αντισυνταγματικότητα του άρθρου 3 του ν. 3943/2011 (πρέπει να ξηλωθεί συθέμελα και αυτό ο νόμος αλλά και ο 3974) αποτελεί την αφετηρία στο να χαρακτηρίζεται το ανωτέρω αδίκημα ως διαρκές και να στέλνει τον φορολογούμενο για εκδίκαση στην αυτόφωρο διαδικασία.

Το περίφημο αρθρο και ταυτόχρονο φόβος των ελληνων οφειλετων ορίζει τα εξης: «Με τη διάταξη του άρθρου 3 παρ. 1 περ. α` του ν. 3943/2011 αντικαταστάθηκε η διάταξη του άρθρου 25 παρ. 1 του ν. 1882/1990 ως εξής: «Οποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα τελωνεία χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης: (α) έως ένα έτος, εφόσον το συνολικό χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα χρεών, που αναφέρεται στην παράγραφο 5, υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, (β) έξι τουλάχιστον μηνών, εφόσον το συνολικό χρέος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ανωτέρω περίπτωση α` υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, (γ) ενός τουλάχιστον έτους, εφόσον το συνολικό χρέος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ανωτέρω περίπτωση α`, υπερβαίνει το ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ, (δ) τριών τουλάχιστον ετών, εφόσον το συνολικό χρέος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ανωτέρω περίπτωση α`, υπερβαίνει το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ.

Χρόνος τέλεσης του αδικήματος είναι το χρονικό διάστημα από την παρέλευση των τεσσάρων μηνών μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής. Η ποινική δίωξη ασκείται ύστερα από αίτηση του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή του Τελωνείου προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας τους, που συνοδεύεται υποχρεωτικά από πίνακα χρεών, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων.

Η πράξη μπορεί να κριθεί, εάν το ποσό που οφείλεται εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό». Με την ανωτέρω διάταξη τυποποιείται ως έγκλημα η μη καταβολή βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Επομένως για όλο το δημόσιο, στενό και ευρύτερο.

Εσύ λοιπόν όπως και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι οφειλέτες , που πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές είκοσι χρόνια και που τώρα λογω της κρίσης είναι αδύνατον να είσαι πλέον συνεπείς , αντί να σου πει το δημόσιο σύστημα υγείας πως κύριε Ανδρέα είκοσι χρόνια τώρα πλήρωσες συνολικά 120.000 ευρώ στο πρώην ΤΕΒΕ. Τώρα χρειάζεσαι αντιβίωση ακτινογραφία και εξέταση παθολόγου. Κόστος για το δημόσιο νοσοκομείο 18 ευρώ. Ναι αλλά δεν έχεις θεωρημένο βιβλιάριο υγείας καθώς έχεις πάρα πολύ καιρό να καταβάλλεις εισφορές.

Έτσι εμάς δεν μας ενδιαφέρει που έχεις εισφέρει 120,000 χιλιάδες ευρώ ούτε πως για να γιατρευτείς θα μας κοστίσει μόλις 19 ευρώ. Εμείς κύριε θέλουμε να πληρώσεις όλες τις εισφορές σου και δεν μας καίγεται καρφάκι αν καταλήξεις. Και μέχρι εδώ λες, άντε να δώσω τόπο στην οργή. Μπαίνει στο αυτοκίνητο να πάει σπίτι του ο οφειλέτης και τον σταματάει η τροχαία στον δρόμο. Έλα όμως που όπως γράφω ποιο πάνω, μέσω του προϊστάμενου της δημόσιας υπηρεσίας ασκήθηκε ποινική δίωξη προς τον εισαγγελέα;

Και να που ο Έλληνας ελεύθερος επαγγελματίας βρέθηκε στο κρατητήριο με αυτόφωρη διαδικασία. Προς θεού, μακριά από εμάς σκέψεις περί μη πληρωμής υποχρεώσεων. Αλλά κυρίες και κύριοι, ένας επαγγελματίας δεν πληρώνει ΤΕΒΕ. Μάλιστα. Δεν έχει λοιπόν γιατρό. Μάλιστα. Δεν δικαιούται σύνταξη. Ξανά μάλιστα. Χειροπέδες ρε παιδιά γιατί του φοράνε; Ένας να μου απαντήσει από τους περίφημους νομοθέτες υπάρχει; Σε αυτό το απλό ερώτημα. Ο άνθρωπος πρέπει να γίνει καλά. Του χρωστάτε δεν σας χρωστάει. Φυλακή γιατί τον στέλνεται κύριοι υπουργοί; Κύριοι νομοθέτες;

Ξεκινώντας λοιπόν την ανάλυση, ήθελα να πω στον πρωθυπουργό μας να κάνει το αυτονόητο. Κατάργηση του άρθρου 3. Αποφυλάκιση σε όσους άδικα κρατούνται και να τους ζητήσουμε συγνώμη που τόσα χρόνια σαν κοιμισμένοι (να μην πω τίποτα άλλο) εκλέγαμε όλους εκείνους που έπειτα κράτησαν πατεράδες μακριά από τα παιδιά τους.

Ένα μεγάλο συγνώμη σαν κοινωνία και ένα μεγάλο ‟προχώρα” στο πρωθυπουργό να πράξει το αυτονόητο.

Είναι ώρα για δουλειά και αυτή την ώρα χρειάζονται όλοι.

Και αυτό δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό. Κοιτάξτε τον άνθρωπο και θα απογειωθείτε…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *